Joomla TemplatesWeb HostingWeb Hosting

Családi kedvezményhez szükséges tudnivalók

- Az adóelőleg-nyilatkozat évente akár többször is módosítható. Ha változnak a körülmények, akkor erről kötelező új nyilatkozatot tenni.
- Adójóváírás, családi kedvezmény érvényesítésére és súlyosan fogyatékos állapotra vonatkozó nyilatkozat csak a munkáltató számára adható.
- Családi kedvezmény esetén a 62 500 forintot, illetve a 206 250 forintot az úgynevezett szuperbruttóból vonják le.
- Családi kedvezmény jellemzően csak olyan gyermek után érvényesíthető, aki után családi pótlékot folyósítanak.
- Családi kedvezmény érvényesíthető már magzat esetén is, ha kora elérte a 91. napot. A későbbi viták elkerülése érdekében célszerű erről orvosi igazolást beszerezni, hiszen azt az adóhatóság később kérheti.
A megosztásról és az adójóváírásról elkészítendő nyilatkozat kitöltése előtt mindenképpen célszerű alapos számításokat végezni annak érdekében, hogy már az első bérkifizetés során a lehető legnagyobb adóelőnnyel tudjanak élni a jogosult szülők.
- Családi kedvezmény jellemzően csak olyan gyermek után érvényesíthető, aki után családi pótlékot folyósítanak. Tehát ha például a családi pótlék folyósítását felfüggesztették az iskolából történő igazolatlan mulasztás miatt, akkor a családi kedvezmény sem érvényesíthető.
- Az érvényesíthető családi kedvezmény mértékének meghatározása során figyelembe lehet venni az első, felsőfokú iskolai rendszerű szakképzésben, valamint az első, egyetemi vagy főiskolai szintű képzésben részesülő hallgatót is, ha a gyermek nem rendelkezik rendszeres jövedelemmel. Rendszeres jövedelemnek a minimálbért meghaladó adóköteles jövedelem minősül, ha legalább három egymást követő hónapban részesül benne a gyermek. Például ha három gyermek közül csak kettő után folyósítanak családi pótlékot, mert a harmadik már első egyetemista, de a fenti feltételeknek megfelel, akkor a két gyermek után nem kétszer 62 500 forint, hanem kétszer 206 250 forint érvényesíthető.
- A családi kedvezmény megosztható mind gyermekenként, mind összegszerűségében.
- Ha a gyermek/ek utáni családi kedvezmény igénybevételére többen jogosultak, akkor a nyilatkozatot közösen kell megtenni, amelyet a munkáltatóknak is alá kell írni.
- A családi kedvezmény mértékének meghatározása során, illetve a családi kedvezmény megosztásánál a házastársak gyermekei, illetve az élettársak közös gyermekeit kell figyelembe venni. Az élettársak nem közös gyermekei esetén nincs mód a családi kedvezmény megosztására  illetve a családi kedvezmény mértékének meghatározása során csak az egyes élettársak saját gyermekei számíthatóak. Év végén a bevallásban  a nem érvényesített családi kedvezményt az  élettárs igénybe veheti.
- Az adóelőleg-nyilatkozat készítése során mindenkinek érdemes egyedileg kalkulálnia a várható jövedelmek ismeretében, hogy a maximális előny kiaknázható legyen. Érdemes arra figyelni, hogy a családi kedvezmény és az adójóváírás együttes alkalmazásával akár lenullázható a személyijövedelemadó-fizetési kötelezettség a magánszemélynél, sőt, akár mindkét házastársnál és élettársnál is. Tekintettel kell lenni arra is, hogy az adójóváírás csak a megadott jövedelemig érvényesíthető – ezzel a családi adókedvezmény megosztása során számolni érdemes.
- Ha valaki a körülmények ellenére érvényesít adójóváírást vagy családi kedvezményt, és később a különbözet a 10 ezer forintot meghaladja, akkor a különbözet 12 százalékának megfelelő bírságot kell fizetni.
- Az adóelőleg levonására kötelezett kifizető (ide értve a munkáltatót is) köteles a magánszemélyt az adóelőleg-nyilatkozat lehetőségéről és az adott vagy nem adott nyilatkozat következményeiről tájékoztatni.