Joomla TemplatesWeb HostingWeb Hosting

ÁFA törvény változásai 2017. január 1-től

Változott a számla kötelező adattartalma
2017. január 1-jétől a belföldi adóalany részére kibocsátott számlán szerepeltetni kell a vevő adószámát, feltéve, hogy a számlában áthárított adó a 100 000 Ft-ot eléri vagy meghaladja. 2016-ban  ez az értékhatár 1 millió Ft. Az átmeneti rendelkezések szerint az a számla is teljesíti az adólevonási jog gyakorlására vonatkozó tárgyi feltételt, amelyet még 2016 évben bocsátottak ki, de abban 2017. évi teljesítési időpont szerepel, 1 millió Ft-ot el nem érő áthárított adót tartalmaz, de nem szerepel rajta a vevő adószáma.


A  számla kötelező adattartalma emiatt kibővül  a termék beszerzőjének, szolgáltatás igénybevevőjének adószáma (vagy csoportos általános forgalmiadó-alanyiság esetén csoportazonosító számának) első nyolc számjegyével, feltéve, hogy a terméket beszerző, szolgáltatást igénybevevő adóalanyra áthárított adó a 100 000 forintot eléri vagy meghaladja.  /2007. évi CXXVII. törvény 169 §/
Kérjük, hogy az adószám miatt partnereikkel vegyék fel a kapcsolatot.


Áfa mérték változás
A baromfihús (frissen, hűtve vagy fagyasztva) a madártojás  és a friss tej áfája (az anyatej, az UHT és az ESL tej kivételével) 5 százalékra csökken. Az egyéb tejtermékek továbbra is a 18 százalékos áfakulcs alatt maradnak. Az új áfakulcsokat a javaslat szerint azokra az értékesítésekre kell először alkalmazni, amelyek 2017. január 1-jén teljesülnek.
18 % áfakulcs alá került az internet-hozzáférési szolgáltatás.
Az étkezőhelyi vendéglátás ( étkezőhelyi étel és helyben készített ital) áfája 2017-től  18%-ra, 2018-tól 5%-ra csökken.

Fordított adózást vezet be Magyarország a króm- és vanádiumhulladékokra.
Kiegészítés történt  az adó alóli mentesség felsorolásában  a beépített ingatlan értékesítésekor az első rendeltetésszerű használatbavétel esetén az egyszerű bejelentés tekintetében.